O HGSS STANICI OGULIN

UKRATKO O NAMA

HGSS – stanica Ogulin djeluje kao samostalna udruga, a osnovana je 16. ožujka 1964. godine, kada je komisija GSS–a Hrvatske imenovala Matiju Mlinca za pročelnika stanice Ogulin. 

Stjecajem okolnosti u Ogulin dolazi raditi doktor Radovan Šignjar te on, kao član GSS-a stanice Zagreb, preuzima od Matije Mlinca, funkciju pročelnika stanice Ogulin. Godine 1965. doktor Šignjar odlazi iz Ogulina, a budući da je Ivica Ceranić u međuvremenu položio za spašavatelja, on preuzima dužnost pročelnika stanice i obnaša je do 1980. godine. Poslje njega na mjesto pročelnika dolazi Ivica Blašković, sve do 1990. 

Zatim na mjesto pročelnika dolaze: Dragan Špehar, Zlatko Boban, Mladen Porubić, Brunoslav GrdićVedran Tešić, Hrvoje Jerak, Branimir Vučković, Hrvoje Salamon, Mladen Porubić, Josip Dujmić a danas tu dužnost obnaša Vedran Salopek. 

Danas stanica broji preko 40 aktivnih članova, od toga 23 spašavatelja koji su obučeni za izvođenje složenih akcija spašavanja. Ostali članovi su u statusu pripravnika i suradnika što znači da su savladali dio tehnika spašavanja i uz vođenje od strane spašavatelja mogu sudjelovati u akcijama spašavanja. U svojoj povijesti stanica i njeni članovi odradili su preko 1000 akcija spašavanja. Samo u 2009.godini članovi stanice sudjelovali su u 138 akcija spašavanja na području cijele Republike Hrvatske. Osim akcija spašavanja, stanica sudjeluje u osiguranju skijališta Bjelolasica, skijaške utrke “Snow Queen Trophy”, Nacionalnog parka Paklenica, raznih pustolovnih utrka, raznih manifestacija u prirodi te brine o sigurnosti alpinista i penjača u stijenama Kleka. 

Uz sve navedeno, članovi stanice organiziraju i uspone na mnoge svjetske vrhove: Grossglockner, Mont Blanc, Mont Blanc du Tacul, Materhorn, Kilimanjaro, Aconcaqua. Osim prethodno nabrojanog 2008. godine sudjeluju u ekspediciji na Himalaju (Annapurna II ), te na penjačkoj ekspediciji u visokim stijenama u Africi koju organizira Sporski penjački klub Ogulin i HGSS – stanica Ogulin. I u današnje vrijeme naši članovi odlaze na brojne skijaške, penjačke ili alpinističke ture po Europskim gorjima. 

Članovi stanice Ogulin se kontinuirano osposobljavaju i usavršavaju na raznim vježbama, seminarima, tečajevima i simpozijima. Sve nabrojeno iziskuje sate i sate privatnog vremena koje naši članovi stavljaju na raspolaganje za dobrobit zajednice.

Sve dosadašnje akcije i zadaće su polučile pozitivne rezultate zahvaljujući i dobroj suradnji s jedinicama lokalne uprave, Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, vatrogascima, policijom, sponzorima te članovima drugih stanica HGSS-a i krovnom organizacijom HGSS-a.

Stanica je za svoj rad dobila niz nagrada i priznanja i teško je ovdje bilo što izdvojiti no sigurno da su nam najdrže brojna pisma zahvale koje su nam poslali građani kojima smo pomogli. Mnoštvo priznanja sigurno nam je veliki poticaj u u budućem radu i izraz je zahvalnosti i poštovanja za sve što ćemo još činiti sljedećih godina.