Trenutno pregledavate AKCIJA NA PODRUČJU MEĐEĐAKA

AKCIJA NA PODRUČJU MEĐEĐAKA

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Akcija

Kako su u našem kraju u posljednjih 24 sata zabilježene obilne padaline aktiviran je i krizni stožer Grada Ogulina koji je jutros održao sastanak u našim prostorijama. Cilj sastanka je bila provjera jesu li sve nadležne službe spremne za eventualnu poplavu i ugroze koje potencijalno dolaze s nabujalim rijekama i potocima kojih ne manjka u našem kraju.

Slijedom navedenog i naši članovi su obaviješteni o potencijalnoj pripravnosti i mogućim akcijama. Ova procjena je bila dobra jer nedugo nakon sastanka u prijepodnevnim satima jedinica HMP iz Ogulina zatražila je pomoć u izvlačenju jedne ozlijeđene osobe s područja općine Plaški, zaseoka Međeđak, do koje nisu mogli doći jer je lokalni potok nabujao i izišao iz svog korita. Ubrzo po dojavi na mjesto događaja izlazi naših osmero spašavatelja s dva terenska vozila i čamcem.

Iako se vozilima naši spašavatelji nisu uspjeli probiti do unesrećene, a niti korištenje čamca nije bilo praktično i svrhovito u ovom slučaju, četiri spašavatelja su  koristeći posebnu opremu (suha odjela, zaštitne prsluke, plutajuća užeta, nosila i dr.) kao i naučene tehnike prešla na drugu stranu nabujalog potoka te u zaseoku Međeđak locirali unesrećenu mještanku kojoj je prvo pružena prva pomoć. Kako se nije radilo o ozljedama opasnima po život (bila je riječ o prijelomu podlaktice) donesena je odluka da se unesrećenu transportira okolnim daljim putevima kroz šumu, šumskim cestama i vlakama, neprohodnima za vozila ali ne i za spašavatelje, jer je to u ovim okolnostima bilo najsigurnije rješenje.

Nakon kraćeg transporta unesrećena je predana HMP čima je ova akcija završena. Nadamo se da nabujali potoci i rijeke neće zahtjevati više intervencija no ukoliko bude trebalo nemojte oklijevati i nazovite 112.