Trenutno pregledavate AKCIJE ZA VRIJEME SNJEŽNOG NEVREMENA

AKCIJE ZA VRIJEME SNJEŽNOG NEVREMENA

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Akcija

Tijekom zadnjeg snježnog nevremena i obilnog snjega koji je zahvatio područje ne samo naše nadležnosti imali smo pune ruke posla.

Dana 23.2. u jutarnjim satima primili smo poziv od Ogulinskog Crvenog križa u kojem navode da ne mogu stupiti u kontakt s osobom kojoj su potrebni lijekovi i pomoć u čišćenju okućnice. Dva člana Stanice Ogulin uputili su se unesrećenom u Tržić Tounjski gdje

su probili put, očistili snijeg i predali lijekove.

Nakon nekoliko dana 26.2. zaprimljen je poziv žene s iščašenjem ramena koja moli za pomoć da stigne do liječnika. Oko 15h uputili smo se našim terenskim vozilom po unesrećenu kojoj je u medicinskoj ustanovi pružena skrb nakon čega je prevezena natrag do njene kuće. Istog dana od Centra 112 stiže dojava da u Ogulinu, Sv. Jakov, građanin traži pomoć u čišćenju snjega na dva objekta zbog mogućeg urušavanja. Na teren su poslana tri člana Stanice Ogulin koji su očistili snijeg i time  smanjili opasnost od urušavanja.

Idućeg dana 27.2. zatražena je pomoć od Crvenog križa u dostavi lijekova bolesnici u Donje Dubrave. Oko 11h na teren su krenula tri člana Stanice Ogulin i odnjeli potrebite lijekove.

Dana 28.2. timovi Stanice Ogulin i dalje su na terenu i po pozivima izlaze na teren. U 18h tim spašavatelja odlazi u mjesto Drežnica kako bi mještanima dostavio hranu, i ostale namirnice te, budući da se radi uglavnom o starijim osobama, pomažu u pripremi drva za ogrijev, čišćenju okućnica i pristupa kućama.

Dana 1.3. ubrzo nakon povratka tima iz Jasenka i skidanja snjega sa krovova dolazi novi poziv za obilazak i opskrbu neophodnim namirnicama i ljekovima 8 domaćinstava djelomično ili potpuno izoliranih snježnim nanosima. Na teren su izašla dva tima spašavatelja s terenskim vozilima i jedan tim sa motornim sanjkama. Snježni nanosi  do nekih zaseoka bili su toliko veliki da se ni motornim sanjkama nije moglo do njih već su se spašavatelji pješice probijali do istih. Sve zadane lokacije uspješno su obiđene, svima su dostavljeni paketi sa neophodnim potrepštinama, te je i ova akcija uspješno završena povratkom spašavatelja u bazu, spremanjem opreme i pripremom za novi eventualni izlazak na teren.

Pored toga dva tima pružaju pomoć na području Drežnice. Zatražena je pomoć zbog zatrpanog objekta u kojem se nalazi 90 ovaca,  a ujedno se se dostavljaju namirnice, drva za ogrjev, dok je jedan tim rapoređen da pruži ispomoć ispomoć MUP-u radi obilaska granice na Sv. Geri.

Dana 3.3. dvoje članova HGSS Stanice Ogulin, danas su u dogovoru s lokalnim vlastima, terenskim vozilom posjetili mještane u selu Blata – Plaški. Spašavatelji su obišli 10-tak kućanstava kako bi provjerili stanje u naselju te eventualnu potrebu za dostavom namirnica  lijekova i ostalih potrepština.