Trenutno pregledavate Čista Medvedica – završetak projekta

Čista Medvedica – završetak projekta

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Ostalo
Špilja Medvedica, jedan od ulaza u špiljski sustav Đula-Medvedica sveukupne dužine veće od 16 km, od ovog mjeseca ponešto “lakše diše”!
Tijekom studenog, u tri navrata smo organizirali radnu akciju, zasukali rukave i svojski prionuli poslu, a sve kako bi barem malo rasteretili ovaj špiljski sustav od otpada. Kojeg je, nažalost, bilo mnogo.
Otpad se ovdje nakuplja u slojevima, i kroz naše ruke prošlo je mnogo plastike (boca, ambalaže, svakodnevnih predmeta, stiropora), stakla, odjevnih predmeta, guma, željeza, kemijskog otpada…
Pokupili smo otpad koji je već desetljećima u podzemlju, praktički nepromijenjen. Pokupili smo otpad kojeg se nikad nismo nadali pronaći ovdje. Pokupili smo otpad kojemu apsolutno nije mjesto u podzemlju (a ni drugdje).
Nažalost, nismo uspjeli pokupiti sve. Ali smo maknuli barem dio.
Uklanjanje otpada se održalo u sklopu projekta “Čista Medvedica” kojeg smo sami osmislili a potom ga i prijavili na natječaj INA Zeleni pojas. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 170 prijava, od čega je odabrano njih petnaest, među kojima je bio i naš! Dobivenom vrijednom donacijom INE, nabavili smo speleološku opremu, koju smo i koristili prilikom čišćenja špilje.
Ovom prilikom se zahvaljujemo Stambeno komunalnom gospodarstvu Ogulin, koje nam je pomoglo pri njegovom odvozu. Velika zahvala naravno ide i INI, koje je prepoznala važnost našeg projekta te nam pomogla njegovim sufinanciranjem.