Trenutno pregledavate POTRAŽNA AKCIJA NA PODRUČJU PLAŠKOG

POTRAŽNA AKCIJA NA PODRUČJU PLAŠKOG

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Akcija

Sezona branja gljiva je počela u našim krajevima a s njom često dolaze i potražne akcije jer dok berete gljive vrlo je lako izgubiti orijentaciju.

Tako je bilo i danas kada su nas putem Centra 112 nazvala trojica gljivara koji su zatražili pomoć jer su se izgubili berući gljive u šumi u okolici Plaškog.

U razgovoru s njima pokušali smo pobliže odrediti gdje se nalaze ali u tome nam je ipak najviše pomogao Centar 112 koji su temeljem signala njihovog mobitela dali nam njihovu približnu lokaciju.

Loše vrijeme i kiša dodatno je otežavalo ovu situaciju ali smo za nešto manje od dva sata, na sreću prije mraka, uspjeli pronaći nestale i prevesti ih do njihovog osobnog vozila čime je ova akcija završena.

U akciji je sudjelovalo 11 naših članova s dva terenska vozila.

Ako se odlučite u narednim danima otići u berbu gljiva vodite računa da ne idete sami, da netko zna kamo ste otišli i nemojte u zadnji čas promjeniti svoj plan a da to ne kažete nikome. Također vodite računa da poznajete teren na koji idete, nemojte stalno gledati u tlo, orijentirajte se konstantno, imajte sa sobom pun mobitel ali ne računajte da ćete uvijek imati GSM signala. Ako imate pametni telefon s kartama nemojte se potpuno osloniti na njega ili njegove karte ali naučite kako ih koristiti, kako npr. javiti nekome koordinate vaše lokacije ako netko pita gdje se nalazite i jako važno, nemojte čekati da vam se isprazni baterija ili da padne noć da potražite pomoć, ni mi ne volimo noćne potražne akcije. Uvijek je pametno i spremiti na neki način koordinate lokacije s koje krećete, a da ne ponavljamo da se primjereno obujte i obucite, a ako planirate duže ostati u šumi ponesite i nešto za jesti i piti. I da, provjerite vremensku prognozu prije nego krenete u berbu, možda nećete trebati vode ali kabanica bi mogla dobro doći.

I da nadam se da znate kako se beru gljive i koje gljive treba brati, jer znate onu staru narodnu: “Postoje samo dvije vrste gljiva!”