Trenutno pregledavate JOŠ JEDNA AKCIJA U PAKLENICI

JOŠ JEDNA AKCIJA U PAKLENICI

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Akcija

Kako se ljeto bliži kraju tako u NP Paklenica tek počinje prava sezona penjanja te sve više i više penjača bira duge smjerove.

Naravno da je statistika neumoljiva, s većim brojem penjača dolazi i veći broj nesreća, a one se obično događaju nakon što su penjači vec popeli nekoliko dužina i nalaze se već poprilično visoko od tla.

Tako je bilo i ovog poslijepodneva kada je na dežurni telefon stanice Zadar zaprimljena dojava o nesreći u jednom od najpopularnijih smjerova u Anića kuku poznatom Mosoraškom smjeru. Jedan od penjača teško se je ozlijedio, prilikom pada slomio je nogu, dok je drugi penjać ozlijedio dlanove.

Po zaprimljenoj dojavi odmah su u akciju krenuli dežurni spašavatelji među kojima i jedan naš član, a priključili su im se makedonski i srpski spašavatelji koji su se tamo zatekli pa je ova akcija imala i međunarodni karakter ne samo zbog toga što su nastradali bili makedonski penjači.

Nakon što su spašavatelji popeli do unesrećenih i sigurno ih spustili do podnožja stjene teže ozlijeđeni penjač je UT nosilima prebačen do kanjona gdje je predan hitnoj medicinskoj pomoći čime je ova akcija s uspjehom završena.