Trenutno pregledavate JUČER DVIJE AKCIJE NA PODRUČJU BIJELIH I SAMARSKIH STIJENA

JUČER DVIJE AKCIJE NA PODRUČJU BIJELIH I SAMARSKIH STIJENA

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Akcija

Jučer poslijepodne i navečer u kratkom vremenskom periodu pozvani smo i uspješno odradili dvije akcije na području Samarskih i Bijelih stijena.

Prvo smo u rano poslijepodne pozvani putem Centra 112 u akciju na Vihoraškom putu između Bijelih i Samarskih stijena. Prema dojavi jedan planinar se ozlijedio, iako nije bila riječ o po život opasnoj ozljedi nije se više mogao samostalno kretati  pa smo pozvani u pomoć. Nezaboravimo da je kako je ovo područje zahtjevno i teško za kretanje i kad ste zdravi i neozljeđeni. Na sreću nesretnog planinara ubrzo nakon što je nama upućen poziv u pomoć na na njegovu poziciju naišlo je dvoje članova HGSS stanice Rijeka koji su planinarili na istom području koji su mu prvi pritekli u pomoć.

Po dolasku na mjesto događaja i nakon pružene prve pomoći i imobilizacije ozlijeđene noge, nesretni planinar je utopljen i specijalnim nosilima spušten s planine. U ovoj akciji je sudjelovalo dvoje već spomenutih članova HGSS Rijeka i 11 naših članova.

 

Ubrzo nakon ove akcije iste večeri smo zaprimili i drugi poziv. Naime dobili smo dojavu o grupi od  šest planinara koji su zbog mraka i teškog terena izgubili markaciju na području Samarskih stijena te se ne nisu sami mogli vratiti do svojih vozila.

No kako smo uspjeli dobiti koordinate njihove pozicije brzo smo se organizirali i krenuli u pomoć. Na sreću jedna manja grupa naših članova nalazila se u blizini te su se prvi uputili u pomoć.  Iako prema dojavi nije bilo ozlijeđenih u ovoj drugoj grupi planinara, zbog toga što je već bila noć i nismo htjeli ništa riskirati, ostatak članova naše stanice krenuo u akciju iz naše baze u Ogulinu. Ubrzo po dojavi izgubljeni planinari su pronađeni te su otpraćeni do mjesta gdje su parkirali svoja vozila čime je završen ovaj dinamični dan. U ovoj drugoj akciji sudjelovalo je ukupno 13 naših članova.

Koristimo ovu priliku da još jednom pozove sve ljubitelje prirode i planina da budu oprezni, dolazi zima, dani su kraći tako da vodite računa o tome. Isto tako dani su sve hladniji i očekujte lošije vrijeme, toplo se obucite i ponesite dovoljno vode i hrane, kao i rezerve odjeće. Super je imati i pribor prve pomoći i astro foliju u ruksaku, te sitnice vas mogu spasiti. Baterijska svjetiljaka je nešto što bi trebali imati sa sobom pogotovo sada kad su dani kratki i sjetite se da se na hladnoći baterija mobitela brže prazni!