LJETNA VJEŽBA NA ZIRU

Stara narodna poslovica kaže “Ponavljanje je majka znanja!” pa tako i mi svako proljeće organiziramo vježbu u kojoj se ponavljaju ljetne tehnike spašavanja.

Sezona penjanja u našim krajevima davno je počela, a ovog ljeta čeka nas i uobičajna ispomoć  stanici Zadar i dežurstvo u Nacionalnom parku Paklenica tako da se valja dobro pripremiti i ponoviti stare i usvojiti neke nove ljetne tehnike spašavanja usvojene na nedavnom instruktorskom seminaru održanom ranije ovog proljeća na Promini.

Ove godine zajedno s nama susjednom stanicom Gospić odlučili smo napraviti zajedničku vježbu na njihovom području na planini Zir u kojoj ima nekoliko penjačkih smjerova. Inače Zir je planina/brdo visoka 850 m i nalazi se na Ličkom polju u Ličko-senjskoj županiji, općini  Lovinac i vidite ga kad prolazite autocestom A1.

Cilj ovakvih zajedničkih vježbi nije samo ponavljanje tehnika spašavanja nego i razmjenja znanja i iskustva između spašavatelja te njihovo bolje međusobno upoznavanje, jer u slučaju potrebe kod većih i složenijih akcija prve u pomoć upravo priskaču susjedne stanice HGSS-a.

Danas je na ovoj vježbi koja je održana po lijepom sunčanom danu, možda i malo prevrućem, sudjelovalo 15 spašavatelja iz stanice Gospić i 12 spašavatelja iz naše stanice. Zamišljeni scenario je uključivao spašavanje ozlijeđenog penjača iz stjene Zira koristeći uobičajnu opremu i tehniku, sve predviđene vježbe kao i zadaci koji su stavljeni pred timove s uspjehom su odrađeni.