Trenutno pregledavate NOĆNA POTRAGA NA PODRUČJU BIJELIH STIJENA

NOĆNA POTRAGA NA PODRUČJU BIJELIH STIJENA

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Akcija

Jučer smo zajedno sa stanicom Delnice odradili potražnu akciju na području Bijelih stijena.

Poziv u akciju je došao nam je od stanice Delnice koja je oko 21:00 sati putem Centra 112 dobila obavijest od grupe planinara  da su prije  5 sati izgubili kontakt sa jednim članom svoje grupe.

Vjerojatno većina planinara zna kako je područje Bijelih i Samarskih stijena strogi rezervat prirode i vrlo zahtjevan i težak teren koji je k tome još i slabo pokriven signalom mobitela.

U potragu se vrlo brzo uključilo 14 spašavatelja iz stanice Delnice i 10 spašavatelja iz stanice Ogulin, a u sužavanju područja potrage sudjeluju i voditelji potraga iz Delnica i Splita koji su analizirali pokrivenost područja mobilnim signalom u odnosu na posljednju točku viđenja nestalog planinara.

Spašavatelji su u grupama pretraživali područje i oko 23:00 sati nestali planinar pronađen je pored jedne šumske ceste, kako leži promrzao ali bez ozbiljnih ozljeda čime je ova akcija sretno završena.

Ovim putem apeliramo na sve osobe koje planiraju boravak u prirodi da razmotre sve scenarije koji ih tamo mogu zadesiti. Planinarski ruksak mora sadržavati hranu i piće (ovdje mislimo na vodu ili neko drugo bezalkoholno piće koje može poslužiti za rehidraciju), rasvjetno tijelo, baterije, adekvatnu rezervnu i dodatnu odjeću, torbicu prve pomoći, a u novije vrijeme i napunjeni mobitel!

I vrlo važno, ne odvajajte se od grupe – čak i kad vas zadese nevolje, snalaženje je lakše kada je više glava na broju!