Trenutno pregledavate POTRAŽNA AKCIJA NA MLJETU

POTRAŽNA AKCIJA NA MLJETU

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Akcija

Tijekom turističke sezone HGSS ima dežurni tim u NP Mljet čiji je prvenstveni zadatak da se brine o sigurnosti posjetitelja nacionalnog parka. U dežurstvu se periodično izmjenjuju članovi svih stanica a trenutno dežurstvo obnašaju članovi stanica Zagreb i Ogulin.

Imati na raspolaganju, iako maleni tim, na nekoj lokaciji bilo gdje u lijepoj našoj i večeras se je pokazalo korisnim po sigurnost naših građana. Naime, noćas nekoliko minuta iza ponoći dežurni spašavatelj HGSS stanice Dubrovnik primio je poziv policije o potrebi za hitnom potražnom akcijom na području sela Prožura na otoku Mljetu. Nestao je muškarac starije dobi lošeg zdravstvenog stanja. Brzo je navedi poziv u pomoć proslijeđen dežurnoj ekipi u NP Mljet koji su brzo uzeli neophodnu opremu i se uputili putem sela Prožure.

Dežurna ekipa se je nakon dolaska u Prožure povezala s policijskom ophodnjom i troje djelatnika JVP Mljet među kojima je bio i njihov potražni tim s psom. Brzo su prikupljene obavijesti iz kojih se je doznalo da je nestali stariji muškarac lošijega zdravstvenog stanja i da je nestao još tijekom prethodne večeri oko 21:00 sati. Rodbina i mještani prvo su ga pokušali  pronaći sami no nakon što u tome nisu uspjeli odlučili su pozvati u pomoć policiju i ostale žurne službe.

Brzo je organizirana potraga, a iskustvo koje imaju naši članovi u organizaciji i vođenju ovakvih potraga uvijek je iznimno korisno. Za manje od sat vremena od početka organizirane potrage nestali je pronađen, a upravo ga je pronašao već spomenuti potražni tim JVP Mljet. Još jednom se je pokazalo kolika je vrijednost potražnih timova kao resursa kada je riječ o potragama. Nestali je pronađen nedaleko od asfaltirane prometnice ali opet dovoljno daleko da ga je nemoguće uočiti s ceste, pogotovo noću. Plus toga riječ je o teško pristupačnom terenu što je zahtjevalo da u njegovom izvlačenju koristimo i  posebna UT nosila koja smo dodatno osigurali užetom.

Nakon pregleda i pružene prve pomoći  pristupilo te izvlačenja nestaloga isti je predan ekipi HMP.

U samoj akciji osim tri člana HGSS-a (dežurne ekipe iz NP Mljet) sudjelovao je i jedan prijatelj HGSS-a koji se je zatekao u blizini, troje članova JVP Mljet s njihovim potražnim timom (Belgijski ovčar Bachy) kao i policijska ophodnja koaj je prva stigla na mjesto događa i brzo prepoznala ozbiljnost situacije i pozvala ostale žurne službe u akciju.

Nakon još jedne uspješno odrađene akcije naši tim se je vratio u svoju bazu u NP Mljet na zasluženi odmor i želimo im miran dan danas.

I za kraj savjet građanima u koji se nađu u ovakvim situacijama.  Nemojte oklijevati u ovakvim situacijama pozvati pomoć što prije. Iako je za svaku pohvalu to što su rodbina i mještani pokušali sami pronaći nestaloga nemojte dugo čekati s pozivom u pomoć. Možete pozvati u pomoć i nastaviti tražiti i nitko se neće ljutiti na vas ako uspijete pronaći nestalu osobu prije dolaska žurnih službi na mjesto događaja. Dobar plan i organizacija su ključ uspjeha svake potrage potrage često puta promatrane sa strane izgledaju neorganizirano i kaotično,  vjerujte da sve žurne službe imaju velika iskustva u ovakvim situacijama i znati će procijeniti što treba poduzeti i kako postupiti u određenoj situaciji.