Trenutno pregledavate Stanična zimska vježba na području Kleka

Stanična zimska vježba na području Kleka

Dana 26. siječnja 2019. održana je stanična zimska vježba na području Kleka. Nakon okupljanja u stanici u 7:30 članovi su se zaputili prema planinarskom domu na Kleku.

Nakon dolaska u planinarski dom članovi su se okrijepili te je objašnjen scenarij vježbe. Prema scenariju radilo se o planinskom skijašu podno doma na nepristupačnom i neobilježenom području Kleka koji je tijekom skijanja slomio potkoljenicu. Unesrećenog skijaša je najprije bilo potrebno locirati preko mobitela i GPS uređaja. Nakon lociranja spašavatelji su se uputili prema koordinatama unesrećenog.

Dolaskom na mjesto nesreće, unesrećeni je utopljen te je ozljeda potkoljenice sanirana. Dok je tim za sanitet sanirao ozljedu, tim za transport se organizirao po sidrištima kojima će nosilo biti spuštano niz strmi teren Kleka, time je prikazan način i sistemi spuštanja nosila po snijegu. Poslije spuštanja unesrećenog utvrđeno je da će se nosilo morati dizati pomoću momčadskog potega do markiranog puta na Klečkim livadama gdje bi prema scenariju trebala čekati vozila hitne pomoći.

Vježba je zaključena dolaskom spašavatelja na dogovoreno mjesto okupljanja na Kneji. Na vježbi je sudjelovao 21 član naše stanice gdje su ponovno pokazali svoje znanje i vještine na nepristupačnom terenu u zimskim uvjetima.