Trenutno pregledavate U Ogulinu obilježen sv. Bernard

U Ogulinu obilježen sv. Bernard

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Ostalo
Danas obilježavamo dan sv. Bernarda, zaštitnika planinara, alpinista i skijaša ali duhovni i stvarni začetnik organiziranog spašavanja u planinama. Stoga ga smatramo i nebeskim zaštitnikom gorskih spašavatelja.
Bernard su u 11. stoljeću posvetio službi u Crkvi i radio je kao misionar u zabačenim alpskim planinskim selima. Znao je dočekivati izmorene putnike koji bi u grad stizali nakon teškog prijelaza preko Alpi, a dao je i sagraditi dva planinarska utočišta, namijenjenim iznemoglim putnicima, gorštacima i svima onima koji se iz bilo kakvog razloga nađu u planinama. Tamo je zbrinjavao unesrećene. Tako je nastala redovnička zajednica sv. Bernarda, koja je tijekom stoljeća uzgojila i posebne pse koji su tražili unesrećene – bernardince. Ta utočišta danas nose njegovo ime, kao i poznati prijelaz preko Alpi. Uz to, i sistem za izvlačenje unesrećenih nosi njegovo ime (sveti Bernard).
Ove godine sv. Bernard se obilježio u Ogulinu. Proslava je počela mimohodom kroz grad, a nastavila se misom, podjelom priznanja u svečanoj sali Gradske knjižnice te večerom i druženjem u hotelu Frankopan.
Nekoliko naših članova dobilo je priznanja i diplome za svoj dugogodišnji doprinos Službi.
✨ Plakete za izuzetne rezultate i višegodišnji požrtvovni rad u Službi dobili su naši Zlatko Boban i Nagib Gaši, za 40 godina službe.
✨ Marinko Puškarić Rike odlikovan je zlatnim znakom za 30 godina požrtvovnog djelovanja i doprinosa razvoju Službe.
✨ Emilijo Juhas i Davor Košutić odlikovani su srebrnim znakom za 20 godina požrtvovnog djelovanja i doprinosa razvoju Službe.
✨ Davorin Turković je pak primio značku gorskog spašavatelja.
Čestitke gorskim spašavateljima!